T.C.
ADALET BAKANLIĞI
Icra Isleri Dairesi Başkanlığı
Sayı : 86420598-113/2467 27.03.2025
Konu : Icra Takiplerinde Hesaplanacak Icra Vekâlet Ücreti
DAGITIM YERLERINE
Ilgi : a) Kahramanmaras Icra Dairesinin 25.11.2024 tarihli ve 2024/5672 muhabere sayılı yazısı.
b) Ankara 8. Genel Icra Dairesinin 25.12.2024 tarihli ve 2024/3345 muhabere sayılı yazısı.
c) Kayseri Genel Icra Dairesinin 19.02.2025 tarihli ve 2025/2135 muhabere sayılı yazısı.
d) Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlügünün 05.02.2025 tarihli ve 29515061-GRS-2025/23-E.
17847/17848 sayılı yazısı.
e) Hukuk Isleri Genel Müdürlügünün 26.02.2025 tarihli ve E-92358809-045.02-5672/5607 sayılı
yazısı.
Icra dosyalarından vekâlet ücreti hesaplanmasına iliskin olarak Baskanlıgımıza ulasan görüs taleplerinde özetle; vekil ile takip edilen icra dosyalarında 2004 sayılı Icra ve Iflâs Kanunu’nun (IIK) 138’inci maddesinin üçüncü fıkrası geregince Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre icra vekâlet ücreti hesaplandıgı, icra dairelerinde “tasınır teslimine veya tasınmaz tahliye ve teslimine”, “bir isin yapılmasına veya yapılmamasına, bir irtifak hakkının kaldırılmasına veya gemi üzerinde intifa hakkının kaldırılmasına veya yükletilmesine iliskin ilamların yerine getirilmesine”, “adi kira ve hasılat kiralarına ait alacakların tahsiline”, “yazılı sözlesme ile kiralanan tasınmazın kira süresinin bitmesi durumunda tahliyesine” iliskin icra takiplerinin açıldıgı, nafakaya iliskin ilamlarla birlikte maddi ve manevi tazminatın birlikte takibe konulabildigi belirtilerek, bu türden aynı icra takibinde birden fazla icra isleminin yapılması hâlinde vekâlet ücretinin hesaplanmasında tereddütler yasandıgından bahisle Baskanlıgımızdan görüs talebinde bulunuldugu anlasılmıstır.
Baskanlıgımızca verilecek görüse esas olmak üzere Bakanlıgımız Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlügü ile Hukuk Isleri Genel Müdürlügünün ilgi (d) ve ilgi (e) sayılı görüsleri de incelenmistir.
Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin “Icra ve iflas müdürlükleri ile icra mahkemelerinde ücret” baslıklı 11’inci maddesinde “(1) Icra ve Iflas Müdürlüklerindeki hukuki yardımlara iliskin avukatlık ücreti, takip sonuçlanıncaya kadar yapılan bütün islemlerin karsılıgıdır. Konusu para veya para ile degerlendirilebiliyor ise avukatlık ücreti, bu Tarifenin üçüncü kısmına göre belirlenir. Su kadar ki takip miktarı 37.500,00 TL’ye kadar olan icra takiplerinde avukatlık ücreti, bu Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde, icra dairelerindeki takipler için öngörülen maktu ücrettir. Ancak, bu ücret asıl alacagı geçemez.
(2) Aciz belgesi alınması, takibi sonuçlandıran islemlerden sayılır. Bu durumda avukata tam ücret ödenir.
(3) Icra mahkemelerinde durusma yapılırsa bu Tarife geregince ayrıca avukatlık ücretine hükmedilir. Su kadar ki bu ücret, bu Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünün iki ve üç sıra numaralarında gösterilen is ve davalarla ilgili hukuki yardımlara iliskin olup, bu Tarifenin üçüncü kısmına göre belirlenecek avukatlık ücreti bu sıra numaralarında yazılı miktarları geçemez. Ancak icra mahkemelerinde açılan istihkak davalarında, üçüncü kısım geregince hesaplanacak avukatlık ücretine hükmolunur.
(4) Borçlu ödeme süresi içerisinde borcunu öderse bu Tarifeye göre belirlenecek ücretin dörtte üçü takdir edilir. Maktu ücreti gerektiren islerde de bu hüküm uygulanır.
(5) Tahliyeye iliskin icra takiplerinde bu Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde belirtilen maktu ücrete hükmedilir. Borçlu ödeme süresi içerisinde borcunu öderse bu Tarifeye göre belirlenecek ücretin dörtte üçü takdir edilir.
(6) Icra dairelerinde borçlu vekili olarak takip edilen islerde taraflar arasında akdi avukatlık ücreti kararlastırılmamıs veya kararlastırılan akdi avukatlık ücretinin geçersiz sayıldıgı hallerde; çıkabilecek uyusmazlıkların 1136 sayılı Kanunun 164 üncü maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca çözülmesinde avukatlık ücreti, bu Tarifenin ikinci kısım ikinci bölümünde icra dairelerinde yapılan takipler için belirlenen maktu ücrettir. Ancak belirlenen ücret asıl alacagı geçemez.” düzenlemesine yer verilmis olup, icra daireleri vekâlet ücreti hesaplaması sırasında bu düzenlemeye göre degerlendirme yapmaktadır.
Bosanma davalarında mahkeme tarafından bosanma kararı ile birlikte maddi ve manevi tazminat, yargılama gideri, mahkeme vekâlet ücreti ile varsa müsterek çocuklar ve/veya taraflardan biri için nafakaya hükmedilebilmektedir. Bu alacakların tamamı ilamların icrası yoluyla icra takibine konu edilmekte ve borçluya veya vekiline IIK Yönetmeligi’nin 19’uncu maddesinin (d) ve (e) bendi geregince örnek 4-5 icra emri teblige gönderilmektedir. Hükmedilen nafaka dısındaki alacakların ödenmesi hâlinde icra dosyası isleyecek nafakalar yönünden devam etmektedir.
Kira borcunun ödenmemesi nedeniyle ödenmeyen kira bedellerinin tahsili amacıyla açılan icra takibinde IIK Yönetmeligi’nin 19’uncu maddesinin (m) bendi geregince borçlu kiracıya örnek 13 ödeme emri teblige gönderilmektedir. Süresinde itiraz edilmemesi ve borcun ödenmemesi hâlinde icra mahkemesine müracaat edilerek tahliye kararı verilmesi istenmekte, mahkeme tarafından tahliye kararı verilmesi hâlinde icra dairesi tarafından aynı dosya üzerinden tahliye islemleri de yerine getirilmektedir.
Tahliye kararı ile hükmedilen mahkeme vekâlet ücreti ve yargılama giderinin de aynı icra dosyası üzerinden bu kalemlere iliskin icra emri teblige gönderilmek suretiyle tahsili yoluna gidilmektedir.
Yazılı sözlesme ile kiralanan tasınmaza iliskin kiracıdan alınan tahliye taahhüdünün icra takibine konu edilmesi halinde IIK Yönetmeligi’nin 19’uncu maddesinin (n) bendi geregince örnek 14 tahliye emri teblige gönderilmektedir. Borçlunun tahliye emrindeki imzaya ve baskaca hususlara itirazı hâlinde sulh hukuk mahkemesi nezdinde itirazın iptali istenilmekte, mahkemece itirazın iptaline karar verilmesi hâlinde bu ilam aynı icra dosyasından devam ettirilmektedir. Bu kararda belirtilen mahkeme vekâlet ücreti ile yargılama giderinin de aynı icra dosyası üzerinden bu kalemlere iliskin olarak gönderilen icra emri tebligi suretiyle tahsili yoluna gidilmektedir.
Kiralayan tarafından kira borcunun ödenmemesi nedeniyle icra dairesine müracaat edilmeden sulh hukuk mahkemesi nezdinde kira alacagı ve tahliyeye yönelik açılan davalar sonucunda mahkemeler tarafından verilen ilamlar icra takibine konu edilmekte ve IIK Yönetmeligi’nin 19’uncu maddesinin (b), (d) ve (e) bendleri geregince örnek 2 ve örnek 4-5 icra emri teblige gönderilmektedir.
Bu takipler neticesinde, icra dosyasında bedelin tahsili ve tahliye gibi birden fazla islemler gerçeklestirilmektedir.
Mevzuat hükümleri ile ilgi sayılı Bakanlıgımız görüslerinin degerlendirilmesi neticesinde;
Nafakaya iliskin alacagın aynı ilamda yer alan maddi ve manevi tazminat veya diger alacaklar ile birlikte takibe konulması hâlinde, nafakaların icra dairesince tahsili sırasında Tarife’de ayrı bir hüküm bulunmaması nedeniyle, takip çıkısı üzerinden tek bir vekâlet ücretinin nispi olarak hesaplanması gerektigi,
Kira borcunun ödenmemesi nedeniyle açılan ilamsız icra takiplerinde takibin açılıs amacının ödenmeyen kira bedelinin tahsili oldugu, bu takibin tahliye takibi olarak degerlendirilemeyecegi, borcun ödenmemesi üzerine borçluya hukuki yaptırım olarak haciz isleminin uygulandıgı ve icra mahkemesinin verdigi tahliye kararının infaz edildigi, bu nedenle icra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararı infaz edilse dahi bu takiplerden takip çıkısı üzerinden Tarife’de belirlenen tek bir vekâlet ücretinin nispi olarak hesaplanması gerektigi,
Kiralayan tarafından kiracıdan alınan tahliye taahhüdü icra takibine konulmak suretiyle yapılan icra takibinin amacının kiracının kiralanandan tahliyesi oldugu, tahliye emrine itiraz üzerine sulh hukuk mahkemesi tarafından verilen itirazın iptali kararında belirlenen yargılama gideri ve mahkeme vekâlet ücretinin aynı dosyadan tahsili yoluna gidilmesinin takibin tahliye takibi oldugu gerçegini degistirmeyecegi, bu takiplerde icra vekâlet ücretinin Tarife’de belirlenen tahliyeye iliskin maktu ücret olarak hesaplanması gerektigi,
Kira borcunun ödenmemesi nedeniyle kiralayan tarafından icra dairesine müracaat edilmeden sulh hukuk mahkemesi nezdinde açılan kira alacagı ve tahliyeye iliskin davalar sonucunda mahkemeler tarafından verilen ilamların icra takibine konu edilmesi hâlinde, takibin kira alacagının tahsili ile tahliye takibi olarak degerlendirilerek Tarife’de belirtilen takip çıkısı üzerinden nispi ve tahliyeye iliskin maktu olmak üzere iki ayrı vekâlet ücretinin hesaplanması gerektigi,
Kiralayan tarafından sulh hukuk mahkemesi nezdinde diger sebeplerle açılan tahliye davası neticesinde mahkemeler tarafından verilen ilamların icra takibine konu edilmesi hâlinde, icra vekâlet ücretinin Tarife’de belirlenen tahliyeye iliskin maktu ücret olarak hesaplanması gerektigi,
Konunun yargı merciilerine intikal etmesi halinde verilecek karara göre islem yapılması gerektigi,
Degerlendirilmektedir.
Bilgi edinilmesi ile konunun Ankara 8. Genel Icra Dairesi, Kahramanmaras Icra Dairesi ile Kayseri Genel Icra Dairesine duyurulmasını arz/rica ederim.